Paraula que rep altres noms com “tirada” o “cremada” al País Valencià. Es tracta de cadascuna de les vegades que el bestiari de foc balla tirant pirotècnia.
D’enceses en poden haver-hi de molts tipus. En el món del bestiari en destaquen dues: l’encesa conjunta, que normalment té lloc quan les bèsties encenen pirotècnia en un mateix espai al costat d’altres colles de foc, i l’encesa de lluïment, que es fa en solitari i ve a ser una estudiada combinació pirotècnica de colors, sons i intensitats amb la intenció que sigui el més espectacular possible.
Veure encesa.
Veure encesa.
Persona creadora, escultora professional que modela figures per a una funció, en un context i per a unes persones concretes.
Té formació sobre les tècniques de modelar i construir motlles i sap dibuixar i pintar. Coneix a fons els materials, sigui fibra de vidre, cartó, espuma, fibrolàtex... i s’ha informat de les característiques pròpies de la imatgeria festiva, tant en termes tècnics (proporcions, equilibris, etc.) com en aspectes històrics i socials (tradició de la imatgeria, funció social, demandes d’una cercavila o correfoc, etc.).