E

Encesa

Paraula que rep altres noms com “tirada” o “cremada” al País Valencià. Es tracta de cadascuna de les vegades que el bestiari de foc balla tirant pirotècnia.


D’enceses en poden haver-hi de molts tipus. En el món del bestiari en destaquen dues: l’encesa conjunta, que normalment té lloc quan les bèsties encenen pirotècnia en un mateix espai al costat d’altres colles de foc, i l’encesa de lluïment, que es fa en solitari i ve a ser una estudiada combinació pirotècnica de colors, sons i intensitats amb la intenció que sigui el més espectacular possible.

Encesa conjunta

Veure encesa.

Encesa de lluïment

Veure encesa.

Escultora de la Festa

Persona creadora, escultora professional que modela figures per a una funció, en un context i per a unes persones concretes. 

Té formació sobre les tècniques de modelar i construir motlles i sap dibuixar i pintar. Coneix a fons els materials, sigui fibra de vidre, cartó, espuma, fibrolàtex... i s’ha informat de les característiques pròpies de la imatgeria festiva, tant en termes tècnics (proporcions, equilibris, etc.) com en aspectes històrics i socials (tradició de la imatgeria, funció social, demandes d’una cercavila o correfoc, etc.).