C

Cap de Colla

Persona encarregada de dirigir un grup de persones reunides per una tasca concreta. A les colles de bestiari és qui s’encarrega de coordinar i dirigir la colla durant les sortides.


Qui decideix quin ball o quina encesa es fa en cada moment de la cercavila, normalment és el cap de colla. Qui vigila que tots els balladors, músics i portants puguin desenvolupar bé la seva tasca, també aquesta persona. 

Carretilla

Estri pirotècnic consistent en un tub de cartó, amb una composició de pólvora i més elements que poden fer efectes diversos quan cremen. En un extrem té una metxa, i en l’altre un tro. Pot portar una anella al mig per a introduir-la a la vareta o suport i fer que giri quan s’encén. També és anomenada carrutxa.


Un dels aspectes que comparteixen els dimonis o diables i les bèsties de foc és el fet de tirar carretilles. Temudes i a la vegada esperades. Quan s’encén una carretilla la festa ve de cop, no hi ha cap preludi que et prepari per la força que desprèn 

Carrutxa

Veure Carretilla 

Cavallets

Figura de cavall de dimensions reduïdes, foradada per la sella, on s’encabeix el portador que normalment conforma un grup que va en formació i dansa.


El seu ball sol representar una lluita entre dos bàndols, com poden ser moros i cristians, i sempre, sempre van en grup. Sabeu cap a on vaig? Exacte: avui toca parlar de cavallets o cavalls cotoners.


Xavier Cordomí en el llibre "Bèsties de festa" explica que “la figura del cavallí, com a peça d’imatgeria festiva, no és exclusivament del territori català, sinó que, amb diferents funcions, formes, simbolismes i guarniments, es troba a parts del planeta tan distants com la Xina o els Estats Units”.

Cavallets Cotoners

Veure Cavallets

Cercavila

Recorregut pels carrers del poble, barri o ciutat. Quan és de Festa Major hi participa tot el seguici de balls populars. Quan només hi participen colles i bèsties de foc, també s’anomena “cercavila de foc” o "correfoc".

Cercavila de Foc

Veure Cercavila 

Correfoc

Nom propi de la Cercavila de Foc, quan les colles i/o bèsties participants interactuen amb el públic i/o els empaiten.  

Cucafera o Cuca Fera

Figura amb el cap d’aspecte monstruós i el cos de closca o articulat, amb el coll extensible, o no, que mostra certa agressivitat mossegant o llançant foc. S’assembla a la Tarasca, però sense tenir trets humanoides. 

El seu cos representa una barreja de les parts de diferents animals. Pot tenir cap de cocodril i cos de tortuga, encara que en les versions més modernes se’n poden trobar de totes les formes i els colors.