B

Bèstia Festiva

Figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern o extern, de carcassa o figuració total o “protètica”, amb caràcter individual o grupal, i amb una tècnica, funcionalitat i simbolisme determinats, així com llurs col·lectius humans i models associatius.


A Catalunya hi ha l’Agrupació del Bestiari, amb delegació al País Valencià. A les Illes Balears, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc; i a Occitània la Fédération des Totems Occitans et Catalans. Totes i cadascuna d’aquestes entitats basen la seva activitat en elles... Avui us definim el concepte “bèstia festiva”.

Botafoc

També anomenat “minat” al País Valencià, és un tub prim i allargassat amb pólvora a l’interior que es fa servir per encendre les carretilles i sortidors pirotècnics de manera semblant a una metxa. Fa una llum verda o vermella i, en funció de la llargada, té diferent durada.


En tots els correfocs sempre trobareu una persona encarregada d’aquest estri. 

Bou

Un bou és una carcassa amb aparença d’aquest mamífer remugant. Pot portar faldilles, o no, i pot, o no, llançar foc. De vegades es tracta d’una figura pensada per empaitar i córrer.


Representa la perseverança i és l’encarregat de donar escalfor amb el seu alè al nen Jesús. A les processons de Corpus de l’edat mitjana solia formar part de l’entremès de Betlem.